Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

miercuri, 6 iulie 2011

Scriitoarea si poeta Adela PopescuLa ediția a X-a a ,,Teiului de Aur și Teiul de Argint'', scriitoarei Adela Popescu i s-a acordat Premiul EMINESCU, Diplomă în Rang de Excelență și Medalia ,, Teiul de Aur" si Diploma în rang de excelenţă şi medalia Eminescu ,, TEIUL DE AUR” a primit-o si Sumiya Haruya- Japonia

ADELA POPESCU

S-a născut în comuna Beuca Județul Teleorman, la 7-02-1936, din părinți învățători.
A început școala în 1942, în comuna natală, apoi a continuat în comuna Radna și în orașul Lipova, județul Arad, iar din 1948 în București, la Școala nr. 42 și la Centrul Școlar azi Colegiul Național ,, Iulia Hașdeu,,.
În 1953, la 17 ani, a debutat cu poezia ,, O picătură'' , în revista lunară Tînărul Scriitor 3-4, iar pentru a doua poezie, publicată în numărul următor al revistei, a obținut un premiu la Concursul Literar Internațional, organizat de Uniunea Scriitorilor, cu prilejul celui de al IV-lea Festival Mondial al Tineretului și Studenților de la București.
În 1959 a absolvit Facultatea de Filologie din București, împreună cu soțul ei, viitorul scriitor și om politic George Munteanu.
Din 1994 este membră a Uniunii Scriitorilor. A publicat poezii, în revistele Contemporanul, Romănia Literară, Viața Romanească, în țară dar și în străinătate în Grecia, Italia, Iugoslavia, Suedia, USA, fiind inclusă în cateva antologii romanești și străine.
În 1975 i-a apărut prima carte, bilingvă, în romană și în franceză, la Paris la Editura Saint-Germain-des-Pres.

În 1992 i-a apărut a doua carte, Between Us? Time/Între noi? timpul, la Editura Moonfall Press, din Washington D.C.
În anul 1998 a apărut a treia carte, Între noi- timpul, la Editura Eminescu din București colecția Amphion
În 2003 i-a apărut a patra carte, Watashitachi no aida ni-toki/ Între noi timpul, la Editura Michitani din Tokyo. Este primul volum de poezie romanească și bilingvă, spațiul nipon.


Aceasta a patra editie bilingva, romano-japoneza, contine alaturi de poeme deja publicate si poeme noi, numarand in total 72 poezii. "Exista astfel patru editii ale scrierilor deja publicate, care ne dau sentimentul unei opere unice, crescand continuu, cumulativ", notează in postfata cărții Sumiya Haruya, laureat al Marelui Premiu Japonez pentru Traduceri si al Fundatiei Culturale Romane, pentru intreaga activitate. Prima editie a volumului Intre noi – timpul a aparut la Paris (15 poeme), o alta la Washington (25 poeme traduse și recitate de traducătorul japonez Sumiya Haruya) si abia o a treia editie a fost publicata la Bucuresti (53 poeme). Intr-o Schită de autoportret, autoarea explică misterul celor patru volume care poartă acelasi titlu, dar si "mandria pentru limba romana cea frumoasă.

NE TREBUIA UN TEATRU IN FIECARE ZI

,,Ne trebuia un teatru în fiecare zi, -
decoruri si costume,
nimicurile mii,
si sã jucãm iubirea
bezmetici si convinsi,
pânã chemati la rampã
ieseam mãreti si ninsi.

Dar n-am stiut iubirea
s-o travestim si nici
s-o tulburãm în vaste feerii...
Rãmânem dar, de-a pururi,
aceleasi inimi mici
Si stingheriti în haine
prea mari pentru copii".
ÎNTRE NOI - TIMPUL

,,Si te iubesc acum când nu mai am
cuvinte norocoase sã te cheme,
când între noi stã timpul ca un geam
Si ne privim tãcuti ca în portrete...

As vrea sã râd cum râde-un diamant
Si-as vrea sã te prefaci nepãsãtor,
dar peste umãr cupe sã ciocnim,
s-aprindem întunericul, sã fim

ca-ntr-un tablou celebru de Rembrandt..."

Soțul Adelei Popescu George Muntean (n. 17 noiembrie 1932-d.1 iunie 2004), comuna Bilca, județul Suceava; a fost un scriitor și om politic român, care a candidat la președinția României în anul 1996, din partea Partidului Pensionarilor.
S-a căsătorit, din 8 martie 1956, cu poeta Adela Popescu, absolventă a Facultății de Litere din București.
In anul 2008 ii apare la Editura Palimpsest din Bucuresti cartea intitulata ,, A fost odată George Munteanu" , alcatuită în memoria soțului ei decedat la 1 iunie 2004. Cartea cuprinde 115 devotiuni semnate, împletite cu 22 de scrieri semnificative ale lui George Munteanu, un CD de pe care poate fi ascultat discursul pe care l-a rostit la 75 de ani de la Marea Unire.
In anul 2010 i-a aparut a 5-a carte, sub aripa editurii Anima din Bucuresti. La 22 octombrie 2003, la Salonul Internațional de Carte Romanească, organizat la Iași de către Biblioteca Județeană ,, Gh. Asachi,, i-a fost decernat ,, Premiul pentru Poezie" , pentru ediția bilingvă romană japoneză, Între noi timpul (președintele juriului Constantin Ceopraga) În același cadru, Institutul Național pentru Societatea Culturală i-a acordat Adelei Popescu,, Diploma de Excelență și Ordinul Cultural Mihai Eminescu" pentru același volum.
În 25 martie 2004, la Craiova, Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Dolj, Guvernul Romaniei, Ministerul Culturii și Cultelor și Revista Lamura i-au acordat Adelei popescu premiul ,, Alexandru Macedon" pentru performanța de a fi primul poet roman publicat în Țara Soarelui Răsare. În februarie 2011, cu ocazia împlinirii varstei de 75 de ani, Uniunea Scriitorilor din Romania și Asociația Scriitorilor București i-au acordat Adelei Popescu ,, Diploma de Merit" pentru activitatea sa deosebită în promovarea literaturii romane vreme de mai multe decenii și pentru valoarea recunoscută a operei sale.

DESPRE ADELA POPESCU
Adela Popescu, în contrast, chiar în contradictoriu cu atitudinea aproape generală a poeziei europene de astăzi, cultivă o poezie care tinde către esențe și le atinge.... (Al. Philipide)
Eu te asociez, în sfera trăirilor mele autentice, cu acea inefabilă, prin delicatețea ei, Adela a lui Ibrăileanu....O poezie de o încărcătură vibrație ca într-un brandeburg de Bach. Emoționant. Te îmbrățișez, precum Bach îmbrățișa marile sensuri ale lumii (George Pașcu)
Adela Popescu este autoarea unei singure cărți, inconfundabile, care a avut odată 15 poeme, apoi 25, pe urmă 53, acum 72. Probabil că aunci cand se vor aduna 100, cineva o va traduce în chineză sau în arabă. Vor rămane, oricum 100 de poezii frumoase precum această închinare care s-ar cuveni rostită în toate limbile pămantului.(Andrei Nistorescu)
NELINIȘTE

Doamne, mă uit
la mîinile mele subțiri:


cînd am ridicat muntele acesta semeț
care nu mă recunoaște?

Mă uit la pleoapa mea
Fragilă ca o petală:
cînd am ridicat din mare
soarele acesta orbitor
care mă pîrjolește?

Unde e, Doamne duminica noastră
răsplătitoare atîtor minuni pămantești,
egală Odihnei Tale Cerești
după facerea lumii acesteia
nedesăvîrșită în vecii vecilor?.....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu